www.ideemachine.nl (Robots&Zo)
                                                                                                 

 

 

 

 

De Mooimaak-machine.

Een samenvatting van mijn ideeën over dit grappige verhaal. Ooit was ik hieraan begonnen, maar nooit afgemaakt. Kijken of ik het nu compleet kan maken.

Het begin

 

Een knetterdruk kind, Mikkie meldt de familie dat het circus in het dorp is verschenen. Gelukkig maar, want de winter is volgens haar oersaai verlopen. Moeder is door al haar kinderen evenzo knetterdruk. Maar dan met wassen, strijken en vooral rotzooi opruimen.

Mikkie is ongeveer tien jaar oud. Op een dag lag ze - als baby - bij de familie Kledder op de stoep. Ze is vaak boos en ramt haar hoofd tegen alles aan wat ze tegen komt. Ze is ietsje pietsje vreemd vanwege haar uiterlijk. Haar haren zijn namelijk gekleurd en ze is dol op glittertjes.

Het Circus staat op de vertrouwde plek en het dorp loopt uit om de bouw te aanschouwen. Tot hun verbazing is het doek geheel zwart en heeft ook niet de vorm van een tent. Het lijkt wel een zwarte koektrommel, die omhoog wordt gehouden door een stel flinke gespierde kerels.

Uiteindelijk komt de directeur naar buiten (met hoge hoed, wandelstok en snor) en plots na een brul van een enorme spierbundel (Giganticus), valt het doek.

 

 

Als het stof is verdwenen, kijkt het dorpsgenootschap met grote ogen naar de echte tent die uit het niets is verschenen. De tent heeft prachtige kleuren en is niet te vergelijken met het circus van vorig jaar. De directeur hangt ondersteboven in de mast en begint met zijn toespraak. Geacht publiek etc. en vertelt over een nieuwe voorstelling, iets machtigs, iets fantastisch, namelijk met als hoogtepunt de verandermachine.

Die avond vertrekt de familie Kledder naar het circus. Maar dat gaat niet zomaar. De jongste baby is zoek, Boudewijn moet kotsen, Bram de coolste van de kinderen wil niet mee en de speen is ook al niet te vinden. Enfin, het kost een tijdje voordat iedereen op de bakfiets zit (een auto was te duur).

De bakfiets is ook al bijzonder. Het gewicht moet goed worden verdeeld, anders slaat het om en het stuur gaat precies andersom. (net zoals bij het roer van een boot). De reis naar het circus verloopt dus ook niet helemaal vlekkeloos.

De voorstelling staat op het punt van beginnen. Nog 5 minuten ! roept een dwerg. Na 5 minuten wordt het plots donker.

 

De voorstelling

 

Giganticus komt binnen en draagt in een doos, het licht. Stralen piepen eruit en brokken licht knalden op het tentdoek en de arena. De doos trilt, het licht wil eruit. Plots klapt het deksel open en het licht kruipt eruit, kronkelt door de tent en na een poosje is alles verlicht. Het publiek weet niet wat ze hebben meegemaakt.

De directeur verschijnt weer in de nek van de tent. Op zijn gebaar komen verschillende artiesten in koks-kostuum naar binnen. Iedereen denkt aan leeuwen of eten, maar dat wordt anders. Hooggeëerd publiek; de hapjes-temmer.

In het midden van de arena staat de hapjes-temmer met een zweep die gigantische krokodellen, spuug-getties en bami-katten door de arena begeleidt. Het publiek weet niet waar ze het zoeken moeten, maar een groot applaus als de temmers en aanhang de arena verlaten.

Dan komt het hoogtepunt van de voorstelling, de verandermachine.

De machine was helemaal zwart, met aan de voorzijde een zilveren trap. Bovenop zat een koepel, die met een sissend geluid open ging. Het publiek werd muisstil.

De directeur - die zojuist nog in de nok hing - kwam naar buiten, samen met een slanke vrouw in een rode mantel wat goed stond bij haar lange rode haren. Bram en Mikkie zagen dat ze een kromme neus had, maar iedereen vond haar prachtig, verblind door het licht, de spanning en de kleuren.

De machine wordt uitgebreid geprezen door de directeur. Hij verandert namelijk iedereen in een mooier mens. Het publiek gelooft het meteen, want de rode dame lijkt fabelachtig.

Natuurlijk wordt het publiek uitgenodigd om in de machine te stappen. Uiteindelijk durft Jan de kapper het aan en stapt erin. (hij is namelijk kaal)

Jan komt na veel gedoe eruit en heeft een geweldige bos haren op zijn hoofd, maar ook zijn buik is enorm opgeblazen (hij wilde namelijk ook iets dikker worden). 

De directeur benadrukt zijn schoonheid en zijn dikte geeft aan dat hij welgesteld moet zijn. Jan voelt zich geweldig.

Tot slot vind het publiek het ook beter dan eerst. Hierna volgen er meer. Tante Ida krijgt haar gewilde lengte, samen met grote oren. Kees de bakker krijgt een mooie baard, maar ook een flinke aardappelneus.

Alle veranderingen worden ten goede aangemerkt. Grote oren geven blijk van alles horend en dus alleswetend en zo ook de neus.Het publiek is razend enthousiast tot grote verbazing van Mikkie en Bram.

De volgende dag paraderen de veranderden door het dorp en iedereen is jaloers, want iedereen heeft wat te wensen.

In de 2e voorstelling die avond volgen er veel vrijwilligers. En allen worden veranderd ten goede en ten kwade.

Op de derde dag worden de veranderingen nog groter. Tante Ida krijgt nog grotere oren, omdat dat mode is geworden in het dorp. Zo ontwikkelt het dorp zich die week tot een stel zonderlingen, behalve Mikkie en Bram.

Een helder gesprek 

 

Aan het einde van de week paradeert het hele dorp rondom het circus en de ene nog vreemder dan de andere. De meesten blijven jaloers ondanks dat ze goed meedoen. Altijd is er wel iemand met nog grotere oren, buik of lengte. Soms komt het tot kleine opstootjes. Mikkie en Bram kunnen het niet geloven. Waar zijn hun oude vertrouwde dorpsbewoners gebleven? Ze besluiten dat er iets moet gebeuren, maar wat...?

Om toch iets te ondernemen besluiten ze de huifkar van de directeur te gaan aanschouwen, want er moet wel iets loos zijn. Aangekomen bij de woonwagen nemen ze een gesprek waar tussen Giganticus en de directeur.

A ha, het wordt de sluipers duidelijk. De bedoeling is dat het hele dorp er knotsgek gaat uitzien. Daarna zal de directeur, de slanke vrouw met heksenneus veranderen in een "normale" vrouw en benadrukken dat ze geweldig eruit ziet. Ook zullen daarna alle dorpsbewoners worden uitgelachen door het hele circus.

De mensen willen dan weer terug worden gebracht naar het oude. Maar dat kost geld, veel geld! Dat is dus het plan.

Hoe lossen Bram en Mikkie dit op???

- ingeving, Mikkie en Bram saboteren de machine en zodoende wordt de slanke vrouw bij de slotvoorstelling super-dik met een neus tot bijna aan de grond.  Het publiek reageert enthousiast, maar de directeur is helemaal niet blij. Hij probeert het nogmaals, maar nu is haar neus zo krom dat hij tussen haar benen naar achteren loopt.

- probleem; eigenlijk zou dit een soort "de kleren van de keizer" verhaal moeten worden, maar dat lukt mij (nog) niet. Misschien iets met spiegels, een echte spiegel?

 

 

 

 

 

E-mailen
Map
Info