www.ideemachine.nl (Robots&Zo)
                                                                                                 

WHAT IF... (niet definitief, wordt nog aan gewerkt)

Inmiddels moet het al wel duidelijk zijn dat ik niet de meest positief ingestelde mens ter wereld ben. Vandaar ook deze pagina. What if.....wat als.....ofwel, wat zou ik doen als....? Mijn eerste gedachten gaan uit van een grote ramp en ik zal dan ook proberen verschillende rampen te benaderen en hoe ik dan zou handelen. Maar eerst de dagelijkse gang van zaken....

NB - ik roep op dit onderdeel niet op tot geweld. Deze ideeën worden gemeld in het kader van de strekking van mijn site, namelijk ideeën voor schrijvers. Het is een persoonlijk idee op basis van nadenken op een bijzondere situatie.

1. Op Twitter verscheen een filmpje. Een nietsvermoedende man koopt in de supermarkt een paar blikjes bier. Wil naar buiten gaan en wordt pardoes met een mes door een moslim belaagd. De aanvaller roept dat dat niet mag tijdens de ramadan of iets dergelijks en steekt de man. Geweld dus....en wel zomaar uit het niets.

Wat zou ik doen? Waarschijnlijk zou ik vluchten of bevriezen. Twee van de drie gedragingen bij stress (de derde is vechten) Mij lijkt vluchten het beste.

Maar er knaagt iets. Kan je altijd wel vluchten? Zou ik - op plaatsen waar geweld te verwachten is - mij beter moeten wapenen? Misschien wel.

Krav maga leren ( een super agressieve Israëlische vechtsport ) lijkt mij allereerst een goede keuze. Heden ten dage zou ik zoiezo mijn kinderen daar nu op plaatsen (volgens mij kan dat ook, vanaf een jaar of 10). Dus als het kan, dan is dat de eerste stap. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat externe bewapening een aanvullende mogelijkheid is, zeker als je klein van postuur bent of gewoon niet sterk genoeg. Van belang is dat je wel snel bij een persoonlijk wapen ter verdediging moet kunnen komen.

Een verborgen mes (misschien één die eruit ziet als een gewone riemsluiting, een wandelstok/paraplu met een verborgen prikker, een sleutelbos met een redelijk lang aluminium staafje als slagwapen, schoenen met stalen neuzen (ook goed werkend bij geweld van een agressieve hond) etc etc. Sites genoeg waar je dergelijke bewapening kan kopen. Zo ook voor in de auto of thuis. Bijvoorbeeld iets ter verdediging op elke verdieping van je huis en zelfs in de schuur (een fiber-stok of knuppel of zo) wat je snel kan grijpen. Let op; een te groot slagwapen is niet altijd even handig, zeker als het in huis betreft, want het kan ook je wendbaarheid belemmeren.Zeg niet dat mijn angst een slechte raadgever is.....het is ook - zeker in de huidige tijd - gewoon verstandig.

Het ultieme is trouwens een pistool of revolver. Een dergelijk wapen kan je thuis hebben, als je je aanmeld bij een schietvereniging. Helaas moet je wel het wapen in een speciale (dure) kluis bewaren. Niet zomaar voorhanden dus. Maar toch...je weet maar nooit. Ik kom hier op terug.

2. Een virus treft de mensheid.

Als een virus de mensheid treft, dan is informatie in eerste instantie het belangrijkste. Je moet blijvend kunnen vaststellen hoever of hoe dichtbij het virus jou is genaderd. Het ligt eraan hoe ernstig het virus is. Maar...laten we uitgaan van het ergste, dodelijk, snel en onvoorspelbaar. Ik denk trouwens dat er altijd mensen zullen zijn, die immuun zijn voor welk virus dan ook, maar daar kan je niet op gokken. Snelheid van handelen is een vereiste, dus de juiste informatie moet je snel bereiken. (Je bent namelijk niet de enige die zich zal gaan voorbereiden.)

Informatie is dus 1. (ook van belang met betrekking tot wie en waar men werkt aan een eventueel medicijn). Normaliter komt de informatie in eerste instantie via de telefoon, internet, radio en TV. Later gaat dit waarschijnlijk over in alleen de telefoon - voor zover er nog verbinding is! Ook tv-stations en providers zullen uiteindelijk uitvallen. Blijft staan dat er zeker plaatsen zijn - van de overheid - waar mensen beschermd zullen zijn. Denk aan de regering, de Koning etc. Ook die zullen informatie blijven versturen. Echter, dit zal waarschijnlijk niet via de GSM gaan, maar wellicht meer via radio of korte band. Zoek naar een plaats waarvan je weet dat er een zendamateur zit. Dit vooral voor later.

Nodig; GSM's met goede batterij, opladers, oplader batterij werkend op zonne-energie.

Als er meer en meer mensen weg vallen en dus ook de informatie, is informatie vooraf ook belangrijk. Je moet dan dus op korte termijn een aantal zaken vastleggen;

Hou rekening met wegvallen elektriciteit, dus print alles uit.

- aanschaf topografische kaarten Europa.

- adressen in Europa van wapenhandelaars, militaire kazernes en politiebureaus.

- adressen van Europese winkels (ook groothandel) die gereedschap, campinguitrustingen en speciaalzaken op het gebied van voorbereiding op een ramp (prepperwinkels), adressen van winkels die aggregaten verkopen en winkels t.b.v. verwarming/isolatie.

- Europese adressen van zaadhandel (i.v.m groente verbouwen).

- Europese adressen van huisartsen, ziekenhuizen en apotheken. (i.v.m echte medicatie)

- koop het SAS handboek. In dit boek vindt je alles op het gebied van overleven.

- koop boeken die betrekking hebben op kruiden (t.b.v. natuurlijke medicatie), het wekken van voedsel, hoe voedsel te bewaren, hoe te zaaien en te oogsten.

- EHBO boeken en informatie over ziektes, zoals Cholera.


2. Beslis wat je gaat doen. Blijven op één plaats of mobiel worden?

Blijven op één plaats, heeft zijn voordelen. Je kunt de verblijfplaats inrichten naar eigen behoefte en noodzaak. Wel is van belang dat je weet HOE het virus zich voortplant. Indien het virus "in de lucht zit", dan kan volgens mij alleen een mobiele vlucht naar (zeer) koude streken een oplossing zijn. Indien het virus via menselijk contact gaat, is blijven een optie. Mijn inschatting is (i.v.m ervaringen ebola) dat het virus wellicht via menselijk contact gaat. Als ik zou blijven, zou ik het volgende doen;

Enorm veel mensen gaan dood, maar - bij een besmettelijk virus zal uiteindelijk - niemand ze begraven. Dat betekent enorme stank, maar vooral ook andere ziektes in de lucht en in het grondwater. Ik moet dus snel kiezen waar ik zal verblijven. De meeste mensen zullen hun eigen huis kiezen, maar....misschien zijn er betere opties. Stel ergens in de polder woont een alleenstaande man en hij is één van de eerste doden (daarom is informatie belangrijk). Ik zou dan misschien proberen dat huis in mijn macht te krijgen! Immers, het ligt buitenaf, geen directe mensen meer in de omgeving, meer zicht op mensen die naar mij toe komen. Des te afgelegen, des te beter. En onbewoond, nog beter!!! Maar....wees beducht op de omstandigheid dat hierna anderen altijd jouw huis willen innemen. Je moet het ingenomen huis of je eigen woning goed beschermen. Maak van het huis daarom een afgesloten fort.

Bedenk wel.....jouw verblijfplaats kan altijd worden gezien als een safe-haven, dus willen mensen, vooral die in paniek zijn (de laatste fase), hoe dan ook naar binnen. Onopgemerkt ergens verblijven heeft dus grote voordelen. Maar....Binnen blijven is dan echt ook binnen blijven. Je kunt geen risico's nemen!!!

Een andere optie is afschrikking. Geef met rode verf nadrukkelijk aan dat de woning bezet is. Bij indringing wordt je gedood. Eventueel aanschaf van een elektronisch apparaat wat het geblaf van een paar honden nadoet. (80 euro met afstandbediening) Bordjes met rottweilers erop. Prikkeldraad rondom en draadjes met lege blikjes die geluid maken bij aanraking. Zo laat je zien dat dit huis niet gemakkelijk in te nemen is. Vertrouw niemand. De mens (ook een bekende) kan je grootste vijand zijn, omdat je niet weet of die persoon alsnog - zonder dat hij/zij het weet - besmet is met het virus.

Stel ik neem een afgelegen huis in mijn bezit, omdat de eigenaar dood is, maar liever nog een huis waarvan bekend is dat het langdurig leegstaand is. (bijvoorbeeld een huis wat al lange tijd te koop staat en de eigenaar ergens anders al woont). Omdat ik niet weet in hoeverre alsnog dat huis besmet is, zal ik dat huis eerst zo goed mogelijk moeten ontsmetten! (Vandaar dat de meeste mensen voor hun eigen huis zullen kiezen. Je weet immers zeker dat daar geen besmetting is).

Ontsmetten (ook belangrijk als per ongeluk een besmet iemand jouw huis heeft betreden).

- schaf twee overals aan, die gebruikt worden in bv een ziekenhuis of varkensboerderij, met plastic laarzen, plastic handschoenen, veel duct-tape en veel tie-rips voor afdichting en gasmaskers. (gasmaskers zijn bij de dump en de speciaalzaken te koop).

- ontsmettingsmiddel (veel). (probeer zo snel mogelijk informatie vooraf te bemachtigen hoe en waarmee de WHO het virus bestrijdt!!!)


De woning.

- houten schotten tegen de ramen voor het afsluiten en beveiligen van het huis. Een uitgang via een ondergrondse gang is het beste, maar dat kan meestal niet. NB - nu ik hier over denk....een woning ergens in de grotten van Limburg is ook een redelijke optie. Andere optie, een opvouwbare trap voor het verlaten van de woning via één raam op de bovenverdieping wat als deur kan gelden. Het moet gewoon moeilijk zijn om je woning te betreden. Daarmee hoop je dat de indringer(s) jouw huis voorbij gaan. Met indringers bedoel ik ook honden. Zij overleven en zullen roedels gaan vormen. Uiteindelijk zijn deze roedels van honden serieus gevaarlijk.

- isoleer je woning. Luiken plaatsen is goed, tape erbij en eventueel nog bolletjes-plastic tegen de ramen. (dat inpakplastic waarbij je de bolletjes met lucht kan laten klappen.)

- camera's, voor zover de elektriciteit nog werkt. Anders kunnen kleine spionspiegels een rol spelen.

- voedsel inslaan, uiteraard het meeste in blik. Inslaan zou ik voor de periode van één jaar doen. Vergeet niet de geconcentreerde citroensap = vit C en Vitaminen supplementen.

- W.C rollen. Van belang...ergens moet je je ontlasting kwijt kunnen. Stel je zit met vier personen in één huis, dan heb je al een fors probleem. De oplossing is volgens mij de kruipruimte. Daar moet je een w.c maken, nou ja, je moet daar het gat graven en een plank erover leggen, kaarsen voor licht. Ergens in een hoek en zorg ervoor dat je altijd nog een tweede in de andere hoek kunt maken. Plassen (de mannen) kan misschien via een pijp die je aansluit op de regenpijp buiten.

- Koken; omdat je binnen blijft (zoveel mogelijk) zal je het voedsel ook binnen moeten bereiden. Vandaar zou ik minimaal een houtkachel aanschaffen (voor warmte en het warm houden van de koffie/thee), kookbranders (minimaal twee) op gas, gasopslag, aanstekers (volop). Hou rekening met de mogelijkheid dat het gas opraakt. Daarna ben je afhankelijk van hout. Een woning met volop hout in de buurt is een goede optie. Begin vrij snel - voordat je onderduikt - met scharrelen van hout. Brandt hout alleen in het donker! Overdag zal de rook je verraden. Ik zou trouwens ook een luchtbuks, vishengels en stroper-gereedschap aanschaffen. Je zult toch echt ooit een konijn moeten vangen.

- water is belangrijk. Creëer dus opslag water. Ik zou die opvang-voorziening op mijn dak aanleggen. Ook hier geldt weer, schaf voldoende en meerdere jerrycans aan. uitgangspunt, regenwater is oké.

Let op.....na enkele weken, als het virus verschrikkelijk heeft huisgehouden, bestaat de mogelijkheid dat kerncentrales niet zijn uitgeschakeld. Je moet van te voren achterhalen of ze allemaal, dus ook in Duitsland, Frankrijk en België, veilig zijn. Bij twijfel, schaf een geigerteller aan die radioactiviteit meet.

- Elektriciteit. Misschien blijft het netwerk nog lang werken, maar ik kan mij niet voorstellen dat dit zo blijft. Hou rekening met een uitval. Ik zou een kleine agreaat aanschaffen en een aantal jerrycans voor benzine opslag. Belangrijk; een agreaat maakt behoorlijk herrie. Gebruik is dus onveilig en zal je kunnen verraden. Van te voren dus checken, waar te vinden (snel erbij zijn) en een zuinige + stille versie.

Ik zou zelf geen boodschap hebben aan het betalen van spullen die ik nodig heb. Ik zal stelen of beroven, indien nodig.

Overig; verrekijker. Boeken om verveling tegen te gaan. meerdere isolatiedekens (en EHBO-kist)

Mobiliteit

Je kunt ook kiezen om mobiel te worden. De keuze voor een juiste auto is essentieel. Een camper, prima. Het heeft zijn voordelen, maar is ook langzaam en moeilijk te verbergen. Daarnaast is een auto die alle terreinen kan begaan ook makkelijker. Je moet je kunnen verstoppen, want jouw auto is waardevol vol anderen. Beter is dus een terreinauto met voldoende ruimte voor allerlei campingspullen, zoals hierboven beschreven. Ik zou een auto, op tijd, gewoon stelen uit de showroom. Zorg altijd voor extra benzine.

OK, je gaat je dus verplaatsen, maar waar naar toe?

Al eerder gemeld, zou ik mij verplaatsen naar het koude Noorden. Waarom? Onherbergzaam, minder mensen en een virus houdt minder van een koude omgeving. Meestal wordt dat een flinke rit en zodoende geldt de regel - hoe sneller je besluit en actie onderneemt, des te meer profijt van wegen, bruggen, tunnels en de veerboten. Het houdt een keer op....en je moet in Scandinavië aankomen, voordat de grenzen/veerboten worden gesloten. Eenmaal in Zweden/Noorwegen, direct doorrijden (niet stoppen....doorrijden) naar Lapland. Let wel....Noren en Zweden etc. zullen dit ook doen. Of je moet ze voor zijn, of je moet ervoor zorgen dat je auto ook je winterbestendige huis kan worden. Hmmmm, dat wordt dus misschien alsnog een camper, als ik vroeg zou kunnen vertrekken. Als dit niet kan, dan moet je in staat zijn om een woning zelf te kunnen bouwen (gereedschap daarvoor nodig) of een campinguitrusting aanschaffen die zeer winterbestendig is. (Mount Everest - tenten.)

Extra; Gedetailleerde kaarten van Scandinavië zijn nodig. Zo ook woordenboeken Noors en Zweeds. Winterkleding, snowboots, sneeuwkettingen voor de auto.

Probeer vooral je aankomstplaats of plaatsen te bepalen. Ga op internet op zoek naar afgelegen huisjes/vakantieoorden/en vooral berghutten in het hoge noorden. Wees beducht op bezoekers. Je bent niet de enige die weet heeft van dergelijke hutten. Maak van je gevonden verlaten woning een fort en wees onverbiddelijk. Niet vergeten, het gaat hier nog steeds over leven en dood. Iedereen is verdacht van drager van het virus. Ja, ik zou doden, als het moet. 

Het verloop.

Bij een virus is mijn verwachting dat er eerst verontrustende berichten gewoon in het klein op het nieuws verschijnen. Zoals dit ook bij Ebola verliep in Liberia/Sierra Leonne. Mijn inschatting is dat het virus ontstaat in Azië of Afrika.

Enkele dagen later, zal de WHO (een log VN-apparaat) aangeven dat de situatie ernstig is. Nederland zal mensen mogelijk in quarantaine plaatsen voor zover dat nog mogelijk is. 

Al snel (het virus is namelijk zeer snel overdraagbaar) komen er via het normale nieuws berichten over gevallen of verdachten uit verschillende landen. Het is heel goed mogelijk dat het virus al dezelfde dag in Nederland arriveert. Dan.....actie geboden, geen tijd te verliezen.....zie hierboven.

Niet veel later zullen op advies van de VN grenzen worden gesloten, eerst voor het vliegverkeer uit bepaalde landen en later ook de landgrenzen. Eigenlijk is dit het punt waarbij de eerste keuzes (blijven of mobiel) en voorbereidingen moeten worden genomen. Dit is ook het punt, waarbij de mensheid al heeft verloren, gelet op het immense globale vliegverkeer en de kracht van het virus.

Een snelle stap wordt waarschijnlijk een virusindicaties in eigen land, meestal via vliegveld hier gekomen. Belangrijk is te achterhalen of de overige passagiers ook in quarantaine gaan en waar zij verblijven. Of ze gaan naar het ziekenhuis, ofwel ze gaan naar kazernes en hoe worden zij vervoerd? Ik verwacht hier ook de eerste social media berichten, waarbij mogelijk duidelijk wordt dat ook het transport en ziekenhuispersoneel niet meer veilig is en dat het vanaf hier zeer snel gaat. Paniek op social media neemt toe. De overheid zal gaan ingrijpen met "adviezen". Nu moet je weg zien te komen richting Scandinavië of andere voorbereidingen serieus ondernemen !

Stel je blijft.....

De paniek op social media wordt groter. Mensen zullen flink eten gaan hamsteren. Zorg dat je dat punt al lang voorbij bent!!!! Je voedsel en water voorraad moet je al thuis hebben. Concentreer je op de andere noodzakelijke dingen. (nog beter is natuurlijk op de dag dat je dit leest beginnen met een noodpakket om thuis te kunnen blijven).

Handel snel, bestel gerust houtplaten, isolatierollen, prikkeldraad etc etc ook als je er geen geld voor hebt. Jij moet diegene zijn die nog net op tijd de generator, watertonnen, jerrycans in handen krijgt. Smijt trouwens alles wat je niet echt nodig zult hebben naar buiten. Zo lijkt je woning niet aantrekkelijk.

Geld van je bank halen, heeft geen nut.

Omdat er op korte termijn massale paniek zal uitbreken, begin je alvast met de bescherming van je huis tegen indringers. Het wordt dus binnenblijven. Enkele dagen later zal de elektriciteit uitvallen, daarna misschien de watervoorziening. Vanaf nu is het ieder voor zich. Wellicht zal je niet veel merken van wat er rondom je gebeurd. Mensen gaan dood, massaal, meestal thuis of in een ziekenhuis. (al zal het ziekenhuis allang niet meer functioneren). Langzaam aan zal het stiller worden in de straat. Wees gewaarschuwd ! Ga alsnog - zelfs als iedereen dood lijkt - niet naar buiten. Blijf een jaar binnen hoe moeilijk dit ook zal gaan.

Na één jaar.

Je kunt voorzichtig naar buiten, met mondkapjes, handschoenen, overal en laarzen. Ontsmet altijd als je thuis komt. Verken de nabije omgeving. Ga je op zoek naar andere mensen? Lastig in te schatten, maar mijn uitgangspunt is dat na één jaar het virus bij gebrek aan mensen mogelijk is uitgestorven. Belangrijk; Meestal is de mens de gevaarlijkste vijand! Contact met mensen pas doen, als je een wapen hebt. Daarom is het best belangrijk om vooraf aan de komst van het virus als een pistool of geweer te hebben. Zo niet, maak dan een wapen. Zelf zou ik dan kiezen voor een soort van lans zodat je anderen op afstand kunt houden. En ja, de kruisboog van Daryl in the Walking Dead is zeker goud waard. Pas op voor honden en blijf weg van de lijken. Probeer uit te zoeken waar nog iets nuttigs te vinden is. Meestal ligt er blik-voedsel in de kelders van de huizen (de mensen die hebben gehamsterd, zijn immers dood). Een goede optie is misschien een groothandel van meel en rijst te zoeken. Eten heeft toch meestal de hoogste prioriteit. Fruit is ook belangrijk. Zijn er appel of perentuinders in de buurt? Als je gaat zoeken, ga dan in de nachtelijke uren.

Hoe dan ook....zelfs als je in een dorp woont, zal je niet in staat zijn om alle lijken op te ruimen. Ik zou dus altijd gaan kiezen voor een nieuwe woning - op het platteland -, ver weg van de dorpen en alle doden. Hier heb je geen last van ziektes, ongedierte, honden en smerige lucht. De nieuwe woning zal je eenvoudiger kunnen ontruimen en dan ben je klaar. Maak altijd - alsnog - een fort van die woning. Zorg ook dat je een paar auto's in je bezit krijgt. Een bestelwagen of zo en een snelle terreinauto. Van belang...hou je zeker enkele jaren veilig. Rook/vuur niet overdag. Je bent dan van kilometers afstand zichtbaar. Als de rust blijvend is. (wees altijd beducht voor rondreizende rovers) ga je dan richten op voedsel via verbouwen van graan etc. Die moestuin moet er komen....de rest komt vanzelf.E-mailen
Map
Info