www.ideemachine.nl (Robots&Zo)
                                                                                                 

Mijn basis en to do..

Op deze plaats zal ik weergeven wat mij beweegt. Wat vind ik mooi, goed, afschuwelijk, nog te lezen/zien etc.

BOEKEN

Er zijn slechts twee boeken, die ik tweemaal heb gelezen. The Lords of the Ring van J.J.R Tolkien en Moesasji van Josjikawa. En als ik mijn herinneringen goed na ga, is LOR het allereerste boek wat ik heb gelezen. LOR is niet verrassend dat ik dat heb gelezen, omdat het een must is voor Fantasy liefhebbers. Let wel, ik was 10 of zo, toen ik dat las en dat is dus ongeveer 1974. Ik heb dus lang moeten wachten op de films, die ik misschien wel beter vind dan de boeken. mijn voorstelling van Hobbits, de Ringgeesten en Orks was geheel anders dan in de film. Toch vind ik die ook heel geslaagd. Een meesterwerk. Moet ik toch kwijt dat ik ook de Simmilarion, de Hobbit, aanvullende verhalen heb gelezen. LOR is met recht een basisboek voor mij geweest - qua verbeelding, niet qua stijl. Wel heb ik het "moralistische" meegenomen van Tolkien. 

Moesasji is geheel anders. Een epos over de grootste samoerai van Japan rond 1600. Al lezende had ik weinig met Moesasji, wel respect, maar ik kon me niet in hem vinden. Wel in zijn tegenspeler, een evenzo kundige krijger, charmanter, aardiger, vliegensvlug en super gevaarlijk. Vanaf het lezen van dit boek, is mijn interesse gegroeid voor "Het Oosten". 

Uiteraard groeide mijn interesse voor Science Fiction, ingegeven door Star Trek. De boeken van deze serie heb ik nooit gelezen. Een van de eerste boeken die ik op dit gebied las, was een boek van Ad Visser (de radiopresentator), Sobrietas. Ik weet niet meer waar dit boek over ging. Er was wel een ander boek met een gigantische impact.

De eerste en laatste mensen van Olaf Stapleton. Wat een verhaal....het betreft een vrij dik boek, 400 pagina's en na 10 pagina's ben je bij onze huidige generatie. Daarna nog 390 pagina's te gaan over de toekomst van de mensheid. Het opende mijn ogen voor de onmetelijkheid van het leven, het universum.

Ik zoek nog steeds een ander boek van hem; Starmaker, wat feitelijk nog verder gaat, omdat dit de geschiedenis en toekomst van het universum beschrijft. Over verbeelding gesproken....

Het mooiste Science Fiction-verhaal ooit is wat mij betreft Kaleidoscoop van Ray Bradbury, terug te vinden in het boek de geïllustreerde man. Ik ga niet zeggen waarom....lees het maar. En uiteraard; De Hyperion/Endymion saga van Dan Simmons.


Gelezen en zeer de moeite waard;

- Shogun, James Calvin

- IQ84 van Murakami

- Cosmos van Karl Sagan.

- De poort van vuur van Steven Pressfield.

- Hitler, van Ian Kershaw (zijn opkomst en ondergang, een standaardwerk over deze persoon) Must read om WO2/Hitler werkelijk te begrijpen.

- Robotcity

- De meeste (robot)boeken van Asimov.

- De geheime Leer van Helena Blavatsky

- Waren de Goden kosmonauten van Von Daniken.

- De vertellingen van 1001 nacht.

- Een geschiedenis van Rusland, van J.W Bezemer

- De Peterburgse vertellingen, van Gogol

- Siddhartha van Hermann Hesse.


Nu aan te lezen;

- De zijderoutes. (de geschiedenis van de eeuwenoude route van Oost naar West en andersom.)

- Natasja's dans van Orlando Figes (de culturele geschiedenis van Rusland, bezien uit het oogpunt van Natasja's onverwachte (boeren)dans van Tolstoj.

- Geschiedenis van de Westerse Filosofie van Bertrand Russell


Absoluut nog te lezen (al in bezit);

- Slachthuis 5 van Kurt Vonnegut.

- Verhalen 3 van Tsjechow

- De grote kleine kapitein van Paul Biegel.

- Misschien wisten zij alles van Toon Tellegen.


STRIPBOEKEN

Vanzelfsprekend zijn ook - of misschien wel vooral - stripboeken ook belangrijk voor mijn verbeelding.

Een selectie van wat mij boeide (en nog steeds)

Op nummer 1 - Kuifje. (Als ik terug mocht komen op Aarde, zou ik Kuifje willen zijn)

Op nummer 2 - Prins Valliant (ridderverhalen)

Op nummer 3 - Ravian. (de Ruimte-tijd agent)...Ik verwacht veel van de speelfilm nu in de bioscoop; Vallerian en het Keizerrijk van de 1000 planeten.

Op nummer 4 - de meeste oude serie van Suske en Wiske van de hand van Willy Vandersteen.

Op nummer 5 - Storm/Trigie. 

Op nummer 6 - Paling en Co.

Outsider -  O.B. Bommel en Tom Poes.

E-mailen
Map
Info