www.ideemachine.nl (Robots&Zo)
                                                                                                 

Alles stopt.

Stel de Aarde stopt met draaien. Wat gebeurt er dan? Er zijn verschillende scenario's bekend. De meest onwaarschijnlijke betreft, plotseling stoppen met draaien of soms stoppen. Wel waarschijnlijker is langzaam stoppen met draaien. Hoe dan ook, dat het nu voorkomt lijkt kansloos.

Maar......met dat laatste ben ik het niet eens. Een komeet uit de ruimte kan immer en altijd onze Maan, een planeet in ons zonnestelsel of de Aarde raken. Mits iets de aarde raakt, kan m.i. de Aarde stoppen met draaien. Plotseling lijkt mij inderdaad niet waarschijnlijk, want dat zou tegen de natuurwetten in gaan. Langzaam stoppen en mogelijk zelfs de draaiing omkeren, dat zou wel eens kunnen. Voor een beeld hier over, zie de YouTube video.

Uit diverse bronnen, scientias, seeker.com en de Universiteit van Groningen haal ik de volgende zaken naar voren die van belang zijn. Ik probeer out-of-the-box te denken en misschien wel tot een andere conclusie te komen. Ideeën dus.

- Gevolg nummer 1. Stel dat onze planeet abrupt met draaien zou stoppen. Alle landmassa’s worden ontdaan van hetgeen zich op deze massa’s bevindt en belandt in de atmosfeer. Het is een heel heftig, maar ook een zeer onwaarschijnlijk scenario.

Idee; Oke, alles gaat dan de lucht in.

Ik ga er van uit dat de mensheid in staat is om een botsing te voorspellen en mogelijk ook dat de Aarde stopt met draaien. Een overlevingstactiek is dat je niet op het landoppervlak moet verblijven, omdat je dat niet overleefd. Overleven kan alleen als je los bent, je hoog in de atmosfeer bent en dan ook nog goed beschermd. Een gevolg is namelijk verschuiving van het gehele aardoppervlak, dus ook de bergen, zeeën en alles wat erop gebouwd is. De rotzooi in de lucht moet je vermijden. Spreekt vanzelf dat je de botsing met alle stenen van New York niet overleefd, noch met een bubbel van de stille oceaan.

Heel hoog dus in de atmosfeer, bescherming tegen de kou moet er zijn en voldoende eten en zo om een zeer lange tijd aldaar te verblijven. Ik sluit niet uit dat de atmosfeer onder je enkele "vaste" vormen aanneemt, die als geheel over de Aarde heen rollen. Of zelfs zeeën die onder je rollen.

Het zal een zeer lange tijd duren voordat alle losse materie weer een plaats heeft gevonden. Uiteraard ziet de wereld er dan geheel anders uit. Daar waar zee was, is misschien nu wel land en bergen kunnen in zijn geheel zijn verdwenen.

Het Aardoppervlak is niet meer zoals het was, maar vooral voorzien van een enorme schil van rotzooi, bestaande uit steen, bomen, stukken snelweg, vliegtuigen, gebouwen etc. etc. Een gevaarlijke schil dus, die zeker niet stabiel zal zijn.

Vulkaan uitbarstingen moeten er zeker zijn. De Aarde is open gereten dus ook dat ligt open of juist dicht. Van de polen is niets meer over. Sterker nog, hele stukken IJsmassa zijn evenzo door de atmosfeer gegaan. Ik verwacht daarom ook een enorme verduistering, door al het stof wat zich in de atmosfeer verplaatst, en wel met enorme snelheden. De wind lijkt mij een zeer onzekere factor en daar kan ik geen oordeel over geven. Het zal wel flink razen, lijkt mij.

Al met al, is het onwaarschijnlijk dat de mens dit overleefd. En diegenen die zich boven in de atmosfeer bevinden, zullen wellicht geen plaats meer vinden om verder te overleven.

Mocht er wel een stabiele plaats zijn.....wat te denken van voedsel. Enkele vogels en vissen houden stand, maar al het leven op het land???? Ook bomen, gras etc. is er niet zomaar voorhanden. Let wel, wellicht worden alle bomen ontworteld.

Nou ja, het idee van voorbereiding, de botsing en het overleven, zouden een plaats kunnen hebben in een spannend verhaal.


- Een iets waarschijnlijker scenario is dat de aarde voortdurend ietsje vertraagd wordt en zo heel geleidelijk tot stilstand komt. Ook dat scenario heeft grote gevolgen voor de aarde. Een dag duurt dan niet langer 24 uur, maar 365 dagen. De ene helft van de aarde is dus een half jaar op de zon gericht. Deze helft zal flink warm zijn en geen duisternis kennen. De andere helft is ondertussen een half jaar koud en donker. Sterker nog: de aarde is mogelijk onherkenbaar als deze tot stilstand is gekomen. Dit komt doordat de middelpuntvliedende kracht – die wordt ingegeven door het roteren van de aarde – verdwijnt. Die middelpuntvliedende kracht zorgt er nu voor dat water naar de evenaar wordt getrokken. Als de kracht verdwijnt, zal het water afzakken naar de polen. Het resultaat is dat grote delen land onder water komen te staan en er eigenlijk twee grote oceanen ontstaan: eentje in het zuiden en eentje in het noorden. Daartussen vinden we een brede strook land.

Een groene strook dus! Leefbaar wellicht.

De grootste uitdaging in dit idee voor een verhaal is de massale volksverhuizing die plaats zal vinden. Paniek dus, ziektes en hoe men vervolgens samen met elkaar iets bouwt wat leefbaar is. Chaos zal het meest voorkomende aspect zijn en ook het recht van de sterkste. Nog twee aspecten van belang in dit idee, zie hieronder.

But it's not as simple as getting the temperature right. If our atmosphere permanently lost the heat of the sun, it would first turn into a denser gas, then condense into a liquid, and then further condense into solid ice. Meanwhile, air that is constantly exposed to light — or that is heated by a ground that is constantly exposed to light — will heat up and expand. Although it's doubtful that the atmosphere on the dark side of the planet would get to solid form, it would certainly keep condensing and leaving a vacuum to suck in the expanding hot air from the other side. This might make for circulation of atmosphere that would make the planet livable, but it would also lead to hellish storms, as the atmosphere from the light and dark side of the planet essentially switched sides continually. The cool side of the planet is preserved fairly well, but the lit side of the planet is stripped of its oceans and made to face burning sun and scrubbing wind every day. It will erode faster, and rocks that might have turned to terrestrial sand in a climate with night and day may be vaporized, picked up by the wind, or dissolved in water vapor to go airborne. Life, if it manages to struggle along on such a planet, will either be underground or very, very hardy.


-  Zou de aarde langzaam stoppen dan zou dag en nacht steeds langer worden, met enorme
invloeden op het klimaat en de leefbaarheid. De zwaartekracht verdwijnt niet, maar krijgt juist de overhand, omdat de compenserende middelpuntvliedende kracht verdwijnt. Nu is
de middelpuntvliedende kracht het sterkst op de evenaar (immers, daar is de draaiing
sneller dan op hogere breedtegraden). Door het verdwijnen van de middelpuntvliedende
kracht zou oceaan water, dat nu naar de evenaar getrokken wordt, naar de polen verhuizen,
dus de wereld gaat er heel anders uitzien.

nd those winds may bring some very, very nasty things with them. Even geologists foresee major problems with tidally locked planets. Rock and soil erodes differently when it's exposed to different levels of light.

Universiteit Groningen

Gelukkig zit dat er voorlopig niet in.

E-mailen
Map
Info