www.ideemachine.nl (Robots&Zo)
                                                                                                 

Proxima-B, Daarheen en weer terug?.

Astronomen hebben een leefbare planeet ontdekt vlakbij Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster vanaf ons zonnestelsel. De planeet heet Proxima b en staat 'maar' vier lichtjaar ver van de aarde.

De wetenschappers publiceerden in het vakblad Nature. Proxima b staat veel dichter bij zijn ster dan de aarde bij de zon. Je zou denken dat het daar dan heel warm is, maar dat is niet zo. Proxima Centauri is namelijk een 'rode dwerg' en deze is veel koeler dan de zon.

Over Proxima b

Een jaar op Proxima b duurt maar 11 dagen vanwege de kleine afstand tot zijn ster. De planeet is iets zwaarder dan de aarde en er kan vloeibaar water stromen op het oppervlak, maar alleen in de zonnigste gebieden. Volgens het onderzoeksteam zou er leven mogelijk zijn op de planeet. Zou het nu eindelijk echt zo ver zijn? In 2013 waren er al aanwijzingen, maar toen waren de waarnemingen nog niet overtuigend genoeg.

De planeet is vanaf de aarde niet te zien, zelfs niet met de sterkste telescopen. Proxima Centauri is wel te zien en met behulp van verschillende grote telescopen kon het team meten dat Proxima Centauri met 5 kilometer per uur naar de aarde toe beweegt en dan weer terug gaat met dezelfde snelheid. Deze beweging is de grote aanwijzing voor het bestaan van Proxima b. De ster heeft een planeet van 1,3 keer de massa van de aarde die op 7 miljoen kilometer afstand om de ster draait.

4 lichtjaren

Het is een grote ontdekking, want het is een vondst van de dichtstbijzijnde aardachtige exoplaneet. Het is niet makkelijk om de ster te bereiken, want hij bevindt zich op 4 lichtjaren afstand. Ruimtesondes zouden er 10.000 jaar over doen om de planeet te bereiken.
Uiteraard is het vorenstaande slechts informatie. Het gaat om het idee en wel het idee omtrent de reis naar Proxima-B. Er zijn nogal wat opties betreffende deze reis.

Stel je voor;

- De reis duurt nu 10.000 jaar. Dat betekent m.i. een vertrek ergens in 2100. Elke generatie gaat mogelijk 80 jaar mee (maar dan moet het schip wel voldoen aan; het creëren van zwaartekracht in het schip zodat de spieren van de reizigers niet verzwakken en het hebben van voldoende goed voedsel). Alles bij elkaar een totaal van 130 generaties! Niet te vergeten er moeten meerdere families op het schip kunnen leven om levensvatbare generaties te kunnen maken. Een groot schip dus.

- Tijdens de reis kan er van alles mis gaan, ziekte, brand, radioactiviteit, stil vallen machines, botsingen, wormgaten en uiteraard contact met aliens. Ook het verlies van contact met de Aarde is natuurlijk een optie.

- Tevens is mogelijk dat kort na het vertrek, zeg maar 100 jaar later, blijkt dat de ster van Proxima-B verandert van samenstelling, hij ontploft, krimp of verdwijnt. Ook is het mogelijk dat de planeet Proxima-b zelf is verdwenen! Of.....De samenstelling van de planeet blijkt toch onleefbaar te zijn. Probleem wordt dan uiteraard om dit door te geven aan de ruimtereizigers, of juist niet.

Is het mogelijk hen te laten terugkeren? Te onderscheppen?

- Andere optie; Na het vertrek in 2050 gaat er een ander Aards ruimteschip, die wel in staat is om eerder bij Proxima-b aan te komen. Wat zou dat betekenen voor de 1e reizigers? Hun reis is immers totaal voor niets geweest..... na die....... 10.000 jaar.

Bovendien......stel men - de 2e eerder aangekomen reizigers - zijn op Proxima-B vergeten dat ze nog komen (we zijn immers 10.000 jaar verder) en de 1e reizigers worden aangezien voor aliens! Of zelfs vernietigd door de huidige bewoners of gebruikt als slaven, of worden ze aangezien als Goden?

NB - deze voorgaande optie is ook mogelijk geweest ten aanzien van onze planeet, gelet op de hoeveelheid aan indicaties van buitenaards bezoek.....misschien waren de bezoekers (b.v. e Annunaki in Sumerie,) wel reizigers die 10.000 jaar eerder waren vertrokken van planeet X en WIJ, de huidige mens zijn dit vergeten. Er kan immers veel gebeuren in 10.000 jaar.

- Ook zou bij aankomst eerst blijdschap kunnen ontstaan, terwijl later blijkt dat de ziektes op Proxima B bij de huidige bewoners dodelijk is voor de 1e reizigers....wat een drama.

Eigenlijk opties genoeg......


E-mailen
Map
Info