Ideemachine.nl
                                                                                                 

Het gezicht van Pi?.

Uitgangspunt is het getal Pi.

3,14159265358979323846 ect, ect

We nemen een computer en die krijgt de opdracht om met deze cijfers te gaan tekenen.

Eerst van boven naar beneden 3 cm, daarna 1cm naar rechts of links of naar boven of beneden en voorts 4cm naar boven, beneden, R of L, volgende 1cm etc etc.

Na één jaar blijkt dat de tekening een gezicht is geworden.

1. Het gezicht van God (zoals bij de lijkwade van Turijn)

2. de robot heeft zelf - tegen de opdracht in - richtingen gekozen.

(NB - dit zou zelfs een uitgangspunt kunnen zijn in welke reclame dan ook. De robot tekent een bierfles met logo of zo...)

 

Science Fiction en Wetenschap.

Mijn zoektocht naar de waarheid wordt een langdurig gedoe.

Gedoe, omdat ik van standpunt 1 (God bestaat), naar 2 (God is dood), naar 3 (evolutie kan niet) naar 4 (Atheïsme), terug naar 1, dan weer naar 5 (buitenaardse invloeden) etc. etc. verloopt.

Niet erg, want dit gebeurt al zolang de mens bestaat en nog steeds zijn we op zoek. Het leuke aan die zoektocht is dat je er niet dommer van wordt en het houd je bezig.

Tijdens die zoektocht, al lezende, kwam ik allerlei zaken tegen die hiermee verband houden. Sommigen zijn de moeite waard om te delen, ter inspiratie.  Je komt immers niet zomaar; het visioen van Vala, Katie King, Daitya, Fraunhofer of de taal Senzar tegen.

Een raakvlak met wetenschap, filosofie en de zoektocht naar de waarheid is ook het genre; Science fiction. Dit genre kan niet zonder ideeën.  

Eén van de grootste mysteriën betreft uiteraard ons heelal. Wat te denken van Hubble Deep Field?

Wat we door deze machine "weten" is dat er in ons heelal miljarden stelsels, een nog grotere hoeveelheid zonnen en een ontelbare hoeveelheid planeten aanwezig moeten zijn.

Als het heelal louter de functie van een juweel heeft (de aanblikken van de sterren zijn adembenemend mooi) voor wie of wat dan ook...dan betekenen we niets. Dan zijn wij, als mensheid, inderdaad - zoals de filosoof Arthur Schopenhauer stelt - niet meer dan een denkende schimmel op de korst van een planeet en ,,,,betekenen wij niets.

 

Elke andere functie heeft wel een doel.

Maar welk doel dan?

Vermaak voor een Godheid, een uiting van macht, een kunstvorm of een spel tussen goed en kwaad?

Ik hoop dat dit allemaal een optie is. Want dan maakt een ieder (ja, jij ook) er deel van uit en heeft je leven altijd een doel.


E-mailen
Map
Info