Ideemachine.nl
                                                                                                 


De Laatste Robot L-8


Hans en Grietje


Mensen zijn kuddedieren. Zo ook met wat ze "mooi" vinden. Zo ook het gebruik van eeuwenoude deuren in supermoderne gebouwen. De voordeur van gebouw 13 betrof een dergelijk object. Op de grond vlak voor de deur lagen verfbladeren en enkele splinters. Voor iedereen zouden de rechtopstaande rode splinters (insecten slepen deze mee in hun holletje en sommigen blijven rechtop hangen in de nauwe opening.) een veeg teken van waakzaamheid kunnen zijn, maar dat gold niet voor Robots. In een keurige rij stonden de opgeroepen Robots te wachten totdat de deur open zou gaan. De eerste Robot keek strak naar de afgebladerde deur waarvan ook nog de klink ontbrak. Hij was alleen vanaf de binnenzijde te openen, registreerde Robot, WU15838r9, een redelijk eenvoudige, maar bewuste huishoudrobot. Een analyse of verdere conclusie bleef uit.

Achter WU15838r9 stond een andere huishoudrobot, SY7868700v34, meer ontwikkeld maar evenzo slechts een huishoudrobot. Ook zij keek naar voren en wachtte af. Op enig moment tikte ze op het skelet en vroeg om informatie.

"Identificeer gaarne", zei ze zachtjes. De Robot voor haar draaide zich om en gaf zonder aarzelen zijn naam. Hij sloot af met een beleefd "tot uw dienst", aangezien het hem snel duidelijk was dat zij hoger in bewustzijn was.

"Aangenaam...Hoe lang sta je al te wachten?"

"Eh....oké, wacht...9 uur, 13 minuten en nu 36 seconden, bijna één Slinta-uur dus. Is dat voldoende?"

"Jawel, maar of het voldoende is weet alleen de deur hier voor ons". WU begreep het antwoord niet goed en reageerde verder niet. SY besloot direct ter zake te komen.

"Wil je mij intern koppelen?". WU berekende het verzoek als akkoord. Een koppeling in dit geval was redelijk normaal nu ze beide kennelijk voor hetzelfde hier aanwezig waren. WU analyseerde dat hij dit toch even moest navragen.

"SY, ben jij ook hier voor de update?" SY antwoordde met een korte knipper van haar rechter licht-sensor.

"En alle anderen achter ons ook", zei ze met een lichte buiging van haar hoofd naar achteren. WU keek langs haar heen en berekende de lengte van de stoet. "Wow....2,7 kilometer. Dat had ik nog niet geregistreerd. Dat betekent dus dat heel veel robots een update krijgen en zelfs....zelfs Realborgs zie ik nu".

"Dat klopt WU. Voor zover ik weet is het een planeet-brede update voor alle bewuste robots. Het gebeurt ook nog eens allemaal in één mensen-week".

"Maar kan jij, SY, analyseren wat de update inhoudt? Het moet wel heel erg belangrijk zijn, toch?"

"Klopt WU, heel belangrijk. Wat mijn meesters vertelde, is dat de update gekoppeld is aan een probleem met de Zon. Er wordt een zonne-energie-storm verwacht, die storingen in het elektrisch systeem zal veroorzaken. Daarom worden we beschermd. En....dat is ook belangrijk, iedere robots wordt met de update verbeterd tot één niveau hoger dan eerst. Mooi toch?"

"Wow, SY...dus ik word een 15838r10!". De Robot maakte een klein sprongetje en knipperde driemaal met zijn licht-sensoren. "Daar ben ik blij mee en mijn meester ook. Dat bereken ik als een zekerheid".

"Haha, ik ook hoor. Ik word een 7868700v75, een flinke stap vooruit. Misschien mag ik dan zelfs mee met de meester naar de stad. Nu ben ik alleen in huis en Tsja....ik ben maar een robot natuurlijk, maar soms verveel ik me. Nou ja vervelen....dat niet, maar mijn systemen willen graag bezig zijn. Dan slijt je niet zo snel."

"Ben jij WU ook zo op zoek naar de vraag wat er binnen gebeurd?", vroeg SY in aanvulling op haar berekeningen.

"Hoe bedoel je, SY?"

"Nou....mag ik je volgen als je binnen bent?"

"Tuurlijk...Ik zal de koppeling behouden tot ik je weer zie, goed?"

"Dat is goed WU, dank je".

Even later ging de deur krakend open. Wu keek nog even achterom en knipperde naar SY om nogmaals de overeenkomst te bevestigen. SY knipperde terug.

Het was de laatste keer dat ze WU zag.

wordt vervolg op L-9

E-mailen
Map
Info